Skip to main content

Promenljiva zapremina rashladnog fluida

Mi smo je pronašli, mnogi je kopiraju.

Sa promenljivom zapreminom rashladnog fluida (VRV), Daikin je i dalje lider na tržištu sa svojim efikasnim i komfornim rešenjima za poboljšanje unutrašnje klime.

VRV, početak novog poglavlja u istoriji energetske efikasnosti

Kada je Daikin lansirao VRV sistem za klimatizaciju 1982.godine, on je prvi u svetu uveo kontrolu promenljivog protoka rashladnog fluida. Takođe poznat i kao VRF, promenljivi protok rashladnog fluida je tehnologija koja vrši cirkulaciju samo minimalne količine rashladnog fluida potrebne tokom samo jednog perioda klimatizacije (grejanja ili hlađenja). Ovaj mehanizam uvodi mogućnost da krajnji korisnici odjedanput pojedinačno kontrolišu više klimatizacionih zona.

*VRV je zaštitni znak firme Daikin Industries, Ltd.

VRV 1982

VRV u odnosu na VRF

VRV i VRF (promenljivi protok rashladnog fluida) su dva različita termina za istu tehnologiju. Pošto je VRV zaštitni znak firme Daikin Industries, Ltd., sve ostale firme koje kopiraju ovu tehnologiju je zovu VRF.

Kako VRV funkcioniše?

VRV je tehnologija koja menja količinu rashladnog fluida u sistemu tako što je prilagođava preciznim potrebama objekta. Samo minimalna količina energije je potrebna da bi sistem održavao podešenu temperaturu i obezbedio automatsko isključivanje ukoliko u prostoriji nema nikoga. Ovaj jedinstveni mehanizam postiže veću održivost na dugi rok, pošto krajnji korisnici štede na energetskim troškovima dok se pritom smanjuje oslobađanje ugljendioksida iz sistema.

Sa do 64 unutrašnje jedinice priključene na 1 spoljnu, VRV sistem funkcioniše na sličan način kao i multi-split sistem. Svaka pojedinačna unutrašnja jedinica određuje kapacitet koji joj je potreban, na osnovu trenutne unutrašnje temperature i temperature koja je zahtevana putem daljinskog upravljača (željena ili podešena temperatura).

Sveobuhvatna potreba svih unutrašnjih jedinica će odrediti na koji način spoljna jedinica prilagođava zapreminu rashladnog fluida i temperaturu. Obezbeđujući samo potrebu za hlađenjem ili samo potrebu za grejanjem, inverterski kompresor nastavlja da štedi veliku količinu energije tokom rada VRV.

bg-image

Evolucija VRV sistema

Od izbacivanja na tržište našeg prvog VRV sistema, mi neprestano dodajemo nove funkcije kako bismo zadovoljili rastuće potrebe tržišta. Od povećanja kapaciteta, pa do ugrađivanja dodatnih tehnologija za rekuperaciju, mi nastavljamo da usavršavamo naš VRV sistem da bismo postigli maksimum u pogledu komfora, efikasnosti i pouzdanosti.

Lider na polju klimatizacije, grejanja i hlađenja

Upoznajte se sa istorijatom VRV sistema i načinom na koji on nastavlja da oblikuje budućnost KGH industrije.

1982

Početak nove ere

Daikin razvija VRV: prvi svetski Multi-Split multi split klima-uređaj za komercijalne objekte. Pre pojave VRV sistema, kontrola pojedinačnih klimatizacionih zona se smatrala velikim izazovom. Lansiranjem VRV sistema, zahtevi u pogledu klima-uređaja predviđenih za komercijalne objekte su se drastično promenili.

promenljiva temperatura rashladnog fluida

1987

Uvođenje VRV sistema u Evropu

1990

Fleksibilne spoljne jedinice

Daikin razvija VRV klima-uređaj sa vodenim hlađenjem. Ovaj uređaj je idealna alternativa u slučajevima kada VRV uređaji sa vazdušnim hlađenjem ne mogu da se koriste zbog dužine cevi rashladnog fluida.

Fleksibilne spoljne jedinice

1990

Najbolji po pitanju komfora

Sa tehnologijom rekuperacije toplote, VRV klima-uređaj ostvaruje istovremeno grejanje i hlađenje sa samo jednom spoljnom jedinicom. Daikin takođe usavršava svoju tehnologiju da bi zadovoljio potrebe u pogledu komfora svih ljudi u svim oblastima na svetu.

1999

Proces brze i jednostavne zamene

Daikin razvija tehnologije zamene da bi pojednostavio proces instalacije VRV sistema za poslovne objekte. Zamenom samo unutrašnjih i spoljašnjih jedinica, instalateri koriste ostale, već postojeće komponente, kao na primer cevovod.

Unošenje hladnog, osvežavajućeg vazduha u ekstremno toplim klimatskim područjima

Imajući u vidu Srednji Istok, Daikin prilagođava VRV klimatskim uslovima u kojima temperature dostižu 50°C ili više.

2004

VRV S-serija proširuje asortiman VRV proizvoda da bi se uključio sektor manjih komercijalnih primena

2007

Dovođenje toplote u ekstremno hladnim područjima

Daikin razvija toplotnu pumpu velike efikasnosti za VRV klima-uređaje. Ovaj sistem je predviđen za oblasti u kojima temperature padaju na - 25°C.

2015

Daikin lansira VRV IV i-seriju, prvu svetsku „nevidljivu” VRV spoljnu jedinicu

Ono što je Daikin definitivno postigao je jedinstveni pristup klimatizaciji. U svetu taj pristup danas predstavlja dva tipa klimatizacionih sistema, kanalske i nekanalske. Daikin će uvek biti predvodnik u domenu klimatizacije. On nastavlja da plasira svoje nove standarde širom sveta.

2019

Daikin lansira VRV IV+

Potpuno optimizovan za sezonsku efikasnost, ovaj asortiman proizvoda je razvijen u potpunom skladu sa Ecodirective programom.
Postizanjem najvišeg nivoa sezonske efikasnosti, u poređenju sa najprodavanijim unutrašnjim jedinicama, ovaj VRV asortiman predvodi na planu VRF tehnologije

2020

Serija VRV 5 S

Potpuno redizajnirana jedinica za upotrebu rashladnog fluida R-32
Lakša za rukovanje i fleksibilnija za montažu nego ikad!

2022 VRV 5 preuzimanje toplote

Namenski razvijen da podrži dekarbonizaciju poslovnih zgrada.

Saznajte nešto više o našem najnovijem asortimanu proizvoda i tehnologiji

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Potrebna pomoć?