Skip to main content

Da li se možete razboleti zbog upotrebe klima-uređaja?

Samo loše održavan sistem za klimatizaciju može da izazove bolest. Dobro održavan sistem za klimatizaciju može samo da vam pruži zdravije okruženje.

Vlažnost
Pošto klimatizacija kontroliše nivo vlažnosti, razmnožavanje grinja i plesni je usporeno. Klimatizacija održava nivo vlažnosti na 40 - 60%, što je korisno za osobe koje pate od alergije.

Provetravanje
Klimatizacija može da ima ugrađenu ventilaciju. Mehanička ventilacija postaje sve važnija zbog načina na koji se grade novi objekti. Unos svežeg vazduha će sprečiti sindrom „bolesnog objekta”.

Filtriranje
Svi uređaji su opremljeni filterima. Tipovi filtera se razlikuju u zavisnosti od vrste sistema i potreba klijenta. Efikasnost filtera se kreće od hvatanja prašine i čestica prljavštine, pa do hvatanja sitne prašine, polena, bakterija, virusa i neprijatnih mirisa, pa čak i mikroba i dima.
Posle određenog perioda, neophodno je zameniti filtere. Ukoliko menjate filtere prekasno, rizikujete da prezasićeni filteri počnu da raznose bakterije umesto da ih hvataju.

Promaja
Ukoliko je oprema ispravno odabrana, neće biti promaje. Ovo je posao stručnjaka i proračun treba da bude izvršen od strane instalatera. Sistem previše niskog kapaciteta neće biti u stanju da ostvari željenu temperaturu. Sistem previše visokog kapaciteta će prouzrokovati promaju i fluktuaciju temperature.

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Potrebna pomoć?