Skip to main content

8 zabluda u vezi sa podnim grejanjem

Podno grejanje je održiv i ekonomičan sistem grejanja, ali postoji veliki broj zabluda u vezi sa njegovim funkcionisanjem. Pokušaćemo da otklonimo sve nejasnoće i pokažemo zašto je ovaj sistem odlično rešenje za vas.

Ono što ne poznajemo je često pogrešno shvaćeno. Iz tog razloga postoji mnogo zabluda u vezi podnog grejanja i načina na koji ono funkcioniše. Vreme je da ispravimo ove zablude jednom za svagda. Pokazaćemo vam kako ovo održivo i finansijski pristupačno rešenje funkcioniše i zašto bi ono predstavljalo odlično rešenje za vaš dom.

Vrste podnog grejanja

Pre nego što počnemo da govorimo o zabludama, pogledajmo prvo koje vrste podnog grejanja postoje.

Trenutno postoje dve vrste sistema za podno grejanje: električni sistemi i hidraulički sistemi, koji koriste toplu vodu. Takođe, postoje dva različita tipa hidrauličnih sistema, poznatih kao suvi sistem i mokri sistem, a razlika između ova dva sistema je u načinu postavljanja cevovoda.

Kod mokrih sistema, cevi se postavljaju u podnu podlogu, a kod suvih, cevi se polažu u podne ploče i služe kao provodnici toplote. Najčešće ćete naći mokru hidrauličnu varijantu u novim konstrukcijama, dok su suva varijanta i električni sistemi pogodni prilikom renoviranja.

Sada kad ste se pomalo upoznali sa tehničkom stranom podnog grejanja, vreme je da pogledamo zablude koje ga prate.

Zabluda 1: podno grejanje je mnogo skuplje od radijatora

Tačno je da je cena instaliranja podnog grejanja 30% viša od cene klasičnih radijatora. Ali, podno grejanje je investicija koja se isplaćuje na duži rok. Pošto je ovaj sistem energetski efikasniji i zahteva manje održavanja, korisnici će uvideti da su računi za struju, kao i celokupni troškovi sistema, mnogo niži od tradicionalnih radijatora.

Zabluda 2: kuća sa podnim grejanjem se nikad ne zagreje

Iako je tačno da podno grejanje ne proizvodi toliko toplote kao klasični radijator, ono generiše dovoljno toplote za kreiranje prijatnog okruženja. Sistem funkcioniše tako da ravnomerno raspodeljuje toplotu na čitavu površinu poda, pri čemu temperatura prostorije može da dostigne i do 25°C. Vlasnici kuća mogu čak da podese termostat nekoliko stepeni niže, a da ipak budu sigurni da nema gubitaka toplote.

Zabluda 3: podno grejanje je u stvari grejanje na struju

Naravno, električno podno grejanje radi na bazi električne energije, ali hidraulični sistem radi na bazi tople vode i centralnog grejanja. Takođe postoji i opcija priključenja sistema podnog grejanja na toplotnu pumpu. Iako toplotna pumpa zahteva malo električne energije, ona se takođe oslanja i na obnovljive izvore energije. Pošto podno grejanje radi na konstantno niskoj temperaturi, dodavanje toplotne pumpe ovom sistemu je idealan izbor.

Zabluda 4: sistemu podnog grejanja je potrebno više vremena za zagrevanje, tako da temperatura nikad nije konstantna

Dok električno podno grejanje deluje skoro isto tako brzo kao i radijator, hidraulički sistemi reaguju malo sporije. Ali to ne znači da treba da trpite hladnoću. Važno je ustanoviti kako treba podesiti svoj sistem tako da najbolje odgovara vašem stilu života i da održavate prijatnu unutrašnju temperaturu. Na primer, ukoliko imate hidraulični sistem, moći ćete da podesite parametre tako da sobna temperatura ne opadne više od tri stepena tokom noći.

Zabluda 5: podno grejanje se instalira samo u podu

Ovo će vam možda zvučati čudno, ali podno grejanje se može instalirati i van poda. Možete ga instalirati u zidovima ili u tavanici, kako biste još brže zagrejali prostoriju. U svakom slučaju, podno grejanje ne zauzima dodatni prostor, tako da se savršeno integriše u svaki moderan enterijer.

Zabluda 6: podno grejanje uzrokuje oticanje nogu

Na samom početku primene podnog grejanja, sobna temperatura je mogla da se podigne na preko 35°C, i u tom slučaju je moglo da dođe do oticanja nogu. Ali sa današnjim savremenim sistemima ovo se više ne dešava, a naročito ne u dobro izolovanim kućama. U stvari, kombinacija podnog grejanja i toplotne pumpe omogućava i hlađenje, što je jako važno u toplim letnjim mesecima.

Zabluda 7: podno grejanje je nezdravo

Podno grejanje sprečava cirkulaciju čestica prašine koje mogu da budu uzrok alergije ili infekcije. Vlasnici kuća mogu takođe da primete da je vlažnost vazduha bolja i da je okruženje zdravije, bez grinja i plesni, što je naročito korisno za osobe koje imaju probleme alergijske ili disajne prirode.

Zabluda 8: podno grejanje se ne može kombinovati sa parketom

Ukoliko obratite pažnju na određene faktore, možete jednostavno kombinovati podno grejanje i parket. Na tržištu postoji veliki izbor parketa koji su izrađeni za tu namenu. Uz konsultacije stručnjaka, možete slobodno ići na ovu kombinaciju. 

 

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Potrebna pomoć?