Skip to main content

Šta je to inverter?

Iako svi klima-uređaji imaju manje-više istu funkciju, modeli sa inverterom su znatno skuplji od klasičnih. Zašto je to tako i da li je jeftiniji klima-uređaj zaista jeftiniji?

Cenu klima-uređaja određuje tehnologija i kvalitet izrade komponenti u samom uređaju. Kada birate klima-uređaj, pored cene uvek treba uzimati u obzir i operativne troškove koje ćete imati tokom korišćenja istog. Iako pojedini modeli iziskuju veću inicijalnu investiciju, troškovi na duge staze kod klima-uređaja koji koriste napredne tehnologije će biti znatno manji, a sam uređaj će imati znatno duži radni vek. Jedna od najznačajnijih tehnologija koja smanjuje operativne troškove je inverter.

Šta je inverter?

Inverter je komponenta koja prilagođava brzinu rada motora temperaturi u prostoriji. Kada vam je potrebna niža temperatura, kompresor će raditi većom brzinom, a kada je potrebna viša, inverter će smanjiti brzinu. Drugim rečima, električna energija koju će klima-uređaj potrošiti će biti prilagođena vašim stvarnim potrebama.

Neinverterski tip klima-uređaja

Ukoliko uređaj funkcioniše u šemi pokretanja, zaustavljanja i pauze pa ponovnog pokretanja i zaustavljanja, on troši više energije.

Inverterski tip klima-uređaja

Ukoliko uređaj održava prikladan tempo, on će nastaviti da radi bez rasipanja energije.

Zašto su klima-uređaji sa inverterom isplativiji?

Za razliku od modela sa inverterom, kompresor kod klasičnih klima-uređaja sve vreme radi pri maksimalnoj brzini što u kombinaciji sa čestim pokretanjem motora dovodi do povećane potrošnje i nepotrebnog rasipanja energije. Uz to, vreme startovanja uređaja je znatno duže jer se željena temperatura dostiže znatno sporije. Samim tim i vaši računi za struju su veći.

Unapređena efikasnost inverterskih klima-uređaja, ne samo da znači smanjenu potrošnju energije (za čak 30%) i manje račune za struju, već su takvi modeli i ekološki prihvatljiviji.

Takođe, promenljiva brzina rada kompresora omogućava duži radni vek klima-uređaja u odnosu na klasične modele bez invertera tako da je kupovina inverterskih modela dugoročna investicija.  

 

 

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Pronađite dodatne informacije

Potrebna pomoć?

Potrebna pomoć?